Innovació i transferència del coneixement
L’Escola d’Aqüicultura, pionera a l’estat espanyol des de fa més de 35 anys en impartir aquests tipus d’ensenyaments professionals i coneixedora de la importància que té la producció de mol·luscos bivalves al Delta de l’Ebre (a Catalunya es concentra en un 98% al Delta de l’Ebre), ha establert una sèrie de línies estratègiques per a dotar a les petites i mitjanes empreses dels coneixements tècnics necessaris per augmentar la seva competitivitat. Per això col·labora activament amb determinades empreses del territori i a més l’Escola d’Aqüicultura de forma global a totes les empreses transfereix el coneixement assolit mitjançant totes les publicacions realitzades en congressos i fòrums d’aqüicultura d’àmbit estatal i també mitjançant els Plans Anuals de Transferència Tecnològica d’àmbit territorial, organitzats des de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya.
Aquests treballs han implicat principalment la participació i col·laboració conjunta, per una banda, entre l’Escola d’Aqüicultura i la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta del Ebre (Fepromodel), així com, de diferents empreses privades del sector productiu al Delta de l’Ebre, i per altra banda, entre l’Escola d’Aqüicultura i el sector de la recerca i innovació en aqüicultura, com el Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries IRTA de Sant Carles de la Ràpita i la Xarxa de Referència en Recerca, Desenvolupament i Innovació en Aqüicultura de Catalunya (XRAq), entre d’altres centres i institucionalment amb la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya.
Des de el curs 2017-2018, amb la il·lusió, esforç i constància del professorat de l’Escola d’Aqüicultura, hem aconseguit participar al programa INNOVAFP pertanyent a la Direcció General d’FP Inicial del Dept. d’Ensenyament. Els objectius del programa son:
- Millorar la relació entre els centres formatius i les empreses i identificar els primers com a referents en recerca i innovació aplicades, complementaris de les universitats i els centres tecnològics.
- Augmentar la competitivitat de les empreses, que poden detectar talent i obrir una via d’incorporació de tècnics qualificats.
- Millorar la formació dels alumnes, que s’enfronten a reptes reals i desenvolupen capacitats clau fora de l’entorn educatiu habitual.
- Motivar els alumnes i els professors. Actualitzar els coneixements dels professors per adequar la formació als avenços tecnològics i als canvis del mercat laboral.
Mes informació a: http://www.innovafp.cat/innovafp/
A continuació es detallen els estudis duts a terme, fins l’actualitat, i la seva difusió al sector:
- Acord de col·laboració entre l’Escola d’Aqüicultura i el Grup d’Aqüicultura i Biodiversitat del Dept. de Ciència Animal de la Universitat Politècnica de Valencia (UPV), per a esbrinar l’eficiència alimentaria i creixement del pop roquer (Octopusvulgaris) mitjançant l’alimentació amb pinso dissenyat i fabricat per la UPV.
- Estratègies productives per a la millora del creixement i supervivència durant el preengreix i engreix d’ostra rissada (Crassostreagigas) al Delta del’Ebre”(Veure poster). Treball publicat al XIX Fòrum dels Recursos Marins i d’Aqüicultura de les Ries Gallegues a O Grove (Galícia). Organitzat per la Universitat de Santiago de Compostela. Octubre de 2016.
- “Tècniques de preengreix en suspensió de cloïssa japonesa (R. philippinarum) al Delta de l’Ebre. Cap una talla de sembra major en parcs de sorra”(Veure poster). Treball publicat al XIX Fòrum dels Recursos Marins i d’Aqüicultura de les Ries Gallegues a O Grove (Galícia). Organitzat per la Universitat de Santiago de Compostela. Octubre de 2016.
- Projecte de recerca bàsica aplicada a l’engreix de cloïssa fina (R. Decussatus) al Delta de l’Ebre. Organitzat per la Xarxa de Referència en Recerca, Desenvolupament i Innovació en Aqüicultura de Catalunya (XRAq) i amb la participació dos empreses del sector (Cademar S.C.R.L i Musclos Sant Maurici S.L.), la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel) i els SSTT de Pesca a les TTEE. 2014 – 2015.
- “Cria i engreix d’ostra rissada (C. gigas) al Delta de l’Ebre”.Treball publicat alXVII Fòrum dels Recursos Marins i d’Aqüicultura de les Ries Gallegues a O Grove (Galícia). Organitzat per la Universitat de Santiago de Compostela. Octubre de 2014.
- “Preengreix en suspensió d’ostra rissada (C. gigas) al Delta de l’Ebre”. Treball publicat alXVII Fòrum dels Recursos Marins i d’Aqüicultura de les Ries Gallegues a O Grove (Galícia). Organitzat per la Universitat de Santiago de Compostela. Octubre de 2014.
- Preengreix en suspensió de cloïssa japonesa (R. philippinarum) mitjançant llanternes i cistells al Delta de l’Ebre”.Treball publicat al XVI Fòrum dels Recursos Marins i d’Aqüicultura de les Ries Gallegues a O Grove (Galícia). Organitzat per la Universitat de Santiago de Compostela. Octubre de 2013.
- “Efecte de la ubicació de l’engraellat sobre el preengreix en suspensió de cloïssa japonesa (R. philippinarum) al Delta de l’Ebre”.Treball publicat al XIV Congrés Nacional d'Aqüicultura celebrat a Gijón durant setembre de 2013.
- “Preengreix en suspensió de llavors de cloïssa japonesa (R. philippinarum) mitjançant llanternes al Delta de l’Ebre”.Treball publicat al XIV Congrés Nacional d'Aqüicultura celebrat a Gijón durant setembre de 2013.
- Projecte d’innovació aplicada i transferència del coneixement a la formació professional del sistema educatiu, titulat “Optimització del procés de maduració i posta del mugílid (Chelon labrosus)”. Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. Realitzat durant el curs 2011 – 2012.
- “Preengreix en suspensió de cloïssa japonesa (R. philippinarum) a baixes densitats al Delta de l’Ebre . Treball publicat al XIII Congrés Nacional d'Aqüicultura celebrat a Castelldefels (Barcelona) durant novembre de 2011.
- “Avaluació qualitativa de llavor d’ostra rissada (C. gigas) produïda mitjançant cistells al Delta de l’Ebre”. Treball publicat al XIII Congrés Nacional d'Aqüicultura celebrat a Castelldefels (Barcelona) durant novembre de 2011.
- “Preengreix de cloïssa japonesa (R. philippinarum) mitjançant aireig forçat al Delta de l’Ebre”. Treball publicat al XIII Congrés Nacional d'Aqüicultura celebrat a Castelldefels (Barcelona) durant novembre de 2011.
- “Efecte de la distribució espacial i del sistema anti-depredadors, en l’engreix en parcs de cloïssa fina (R. decussatus) i japonesa (R. philippinarum) ala Badia dels Alfacs”. Exposat ala Jornada Tècnica englobada en el Pla Anual de Transferència Tecnològica celebrat a Deltebre, 2009.
- “Preengreix en suspensió de llavor de cloïssa fina (R. decussatus) al Delta de l’Ebre. Efecte de la longitud inicial i densitat sobre el % de supervivència i creixement”. Treball publicat al XII Congrés Nacional d'Aqüicultura celebrat a Madrid durant novembre de 2009.
- “Nous avenços en el preengreix en suspensió de llavor de cloïssa japonesa (R. philippinarum) al Delta de l’Ebre”. Treball publicat al XII Congrés Nacional d'Aqüicultura celebrat a Madrid durant novembre de 2009.
- “Efecte de la longitud inicial sobre el creixement i % de supervivència de la cloïssa japonesa (T. semidecussatus) produïda en suspensió al Delta de l'Ebre”. Treball exposat a un certamen d’investigadors joves “Expo Recerca Jove” celebrat a Barcelona l’abril de 2007. Treball premiat per la Fundació Catalana per a la Recerca i Innovació.
- “Engreix a profunditat de cloïssa fina (R. decussatus) i japonesa (R. philippinarum), mitjançant injecció artificial d’aire, ala Badia dels Alfacs”. Exposat ala Jornada Tècnica englobada en el Pla Anual de Transferència Tecnològica celebrat a l’IRTA, 2007.
- “Estudi de viabilitat de l’engreix de cloïssa fina i japonesa produïdes en suspensió fins la mida comercial” (en l’actualitat).
- “Efecte de la densitat sobre el creixement i percentatge de supervivència de llavors de cloïssa japonesa (Tapes semidecussatus) produïdes en suspensió a la Badia dels Alfacs (Delta de l'Ebre) ”. Treball publicat al X Congrés Nacional d'Aqüicultura celebrat a Gandia (València) durant octubre de 2005.
“Totes les veritats son fàcils d’entendre, un cop descobertes. La qüestió és descobrir-les”. (Galileo Galilei, científic italià 1564-1642)