Noticies
En record de Jordi Coscolla. Octubre de 2014
Dissabte 11 d’Octubre ens va deixar en Jordi Coscollà, antic alumne de l’escola d’aqüicultura, tenia només 40 anys.
Vivint i treballant a Barcelona, va decidir deixar-ho tot i venir a estudiar aqüicultura la seva gran afició. Un cop instal·lat a La Ràpita es va enamorar ràpidament del poble i el Montsià però sobretot del Delta.
Enginyer químic de formació i professió va voler aplicar els seus coneixements i experiència en qüestions aqüícoles, així va realitzar com a projecte de final de cicle un reactor de cultiu de microalgues tot aprofitant els nutrients de l’aigua de rebuig dels cultius de peixos marins. Va resultar un treball excel·lent fruit del seu treball constant i tarannà perfeccionista. Amb aquest va guanyar el IV premi Núria Prades, instaurat al nostre institut en memòria d’una professora també malauradament perduda.
Com a alumne en Jordi va deixar petjada malgrat la seva personalitat mes aviat introvertida. Va col·laborar en el muntatge i perfeccionament d’algunes de les instal·lacions de l’escola que es trobava en els primers anys de funcionament i es va integrar perfectament tant amb l’alumnat com amb el professorat.
Malgrat la seva malaltia va anar baixant al Delta sempre que podia i deia que tenia pendent una nova pujada a La Foradada. Ja no la va poder fer.
El professorat de l’escola i també els seus antics companys sempre el recordarem, per això hem decidit convocar per a la propera primavera una excursió a La Foradada en memòria seva.
Fins sempre Jordi.
L’Escola d’Aqüicultura de l’INS Els Alfacs i l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita, col•laboren en la producció d’ostra rissada (C. gigas).
Novembre de 2014
La col·laboració entre els dos centres es du a terme durant el curs 2014 – 2015, consistint en la donació per part de l’IRTA de 5000 llavors d’ostra rissada de 6 mm de longitud mitjana, lliures de l’herpesvirus OsHV-1, el qual ha provocat aquests últims anys mortalitats del 50 al 80% de la producció total d’ostra rissada a les badies del Delta de l’Ebre.
Amb aquestes llavors d’ostra l’alumnat de l’Escola d’Aqüicultura du a terme totes les tasques tècniques relacionades amb el preengreix, i amb els resultats obtinguts durant tota la fase del cultiu, es poden establir protocols productius per a minimitzar la mortalitat deguda a l’herpesvirus.