Noticies

Circuit aquapònic

Un circuit aquapònic

Descripció:
En l’escola d’aqüicultura s’ha construït un circuit aquapònic (*) a petita escala mitjançant el sistema NFT (nutrient film technique) el qual consisteix en que l’aigua d’un tanc, que conté peixos d’aigua dolça (carpes, carpins i llissals), passa per un sistema de canonades en les quals s’hi han col•locat cistells submergits en aquesta aigua, els quals contenen alternats enciams, bledes i cols, sostingudes per un llit d’arlita. Aquesta aigua un cop ha passat per aquest circuit, retorna mitjançant una bomba cap al tanc de cultiu. L’objectiu d’aquest projecte del CFGS d’Aqüicultura és el de construir un circuit aquapònic a l’escola i d’analitzar la viabilitat del cultiu vegetal juntament amb l’animal en aquest tipus de cultiu.
Gràcies a aquest tipus de cultiu, el consum d’aigua per a fer renovacions del circuit en recirculació es veu molt menor. Això es degut a que les plantes absorbeixen els compostos excretats pels peixos i els utilitzen com a nutrients per al seu creixement. Això també comporta que s’avoca al medi una quantitat menor d’aigua, i per tant es contamina molt menys els recursos hídrics de la zona, fet que comporta una millora important respecte els cultius aqüícoles. Amb aquesta experiència el que volem és comprovar els beneficis de l’aquapònia en relació amb el consum, la renovació i la reutilització de l’aigua.

noticia-acuaponia-2

 

(*) L’aquaponia és el nom que rep la combinació de l’aqüicultura i la hidroponia.
Aquest tipus de cultiu aprofita els efluents rics en nutrients per fertilitzar la producció hidropònica. En aquest sistema les arrels de les plantes remouen els nutrients de l’aigua; aquests nutrients (generats per les restes fecals dels peixos, algues i la descomposició d’aliments) són contaminants, que si no es remouen, podrien arribar a nivells tòxics pels peixos, però dintre d’un circuit aquapònic, actuen com a fertilitzants líquids per al creixement hidropònic de les plantes. A la vegada, els llits hidropònics actuen de filtres biològics, els quals milloren la qualitat de l’aigua (transformant els amonis en nitrits) abans de que passi als tancs de peixos.

Això crea un mini-ecosistema, on tant les plantes com els peixos poden viure i prosperar. L’aquaponia es una alternativa ideal per a solucionar el problema dels aqüicultors, de com desfer-se de l’aigua carregada de nitrogen, i en si mateix, resoldre el problema dels agricultors de com aconseguir el nitrogen per a les seves plantes.

 noticia-acuaponia-3noticia-acuaponia-4

 

Alumne: Miquel Fernández Casado (CFGS d’Aqüicultura)
Professorat implicat en el projecte: IgnasiSalord, Jordi Quintano.
Autors article: Miquel Fernandez, Marta González Creus (Tutora).