Noticies

IES Alfacs participa en un projecte d’innovació a nivell estatal

Març del 2012
L’Escola d’Aqüicultura ha estat  seleccionada, junt amb d’altres centres de tot l’estat, per participar en un projecte d’innovació aplicada i transferència del coneixement dins del camp de la formació professional del sector aqüícola.

Es tracta d’una convocatòria del “Ministerio de Educación” que requereix la participació mínima de 2 centres públics de diferents comunitats autònomes. En aquest cas participen, a més del nostre centre, els instituts d’aqüicultura de Mutriku (Guipúscoa), San Fernando (Cadis), San Pedro del Pinatar (Murcia);  així com el centre del Consell Superior d’Investigacions Científiques de Puerto Real (Cadis).

El projecte té com a objectiu l’optimització del procés de maduració i fresa de la llissa vera  (Chelon labrosus). Aquesta és una espècie de peix típica d’estuaris i deltes força apreciada pels experts. Ha estat escollida com a bona candidata al cultiu pel fet de tenir una alimentació que inclou components vegetals en percentatges molt importants. Minimitzar l’ús de farines i olis de peix en l’alimentació dels peixos cultivats és actualment un dels  principals reptes de l’aqüicultura marina per tal de fer-la més sostenible.

La participació de l’INS  “Els Alfacs” en aquesta iniciativa ha permès als alumnes de l’escola fer pràctiques de muntatge, manipulació del peix, condicionament a la maduració i fresa, etc.; en aquesta espècie en concret; així com relacionar-se amb els alumnes de la resta d’escoles de l’estat per tal d’assolir l’objectiu comú.

En quant als resultats obtinguts en les nostres instal•lacions, han estat força positius ja que s’ha assolit la fresa d’ovòcits viables en quantitat i qualitat i a dia d’avui ja s’ha completat el cultiu larvari, havent-hi diferents lots d’alevins que continuen el procés productiu. En una propera noticia es detallaran més els resultats i conclusions obtinguts de totes les experiències realitzades.