Noticies

Visita de l’Escola d’Aqüicultura a l’empresa Aiguanatura Els Ports... Una classe diferent.

Desembre 2016

Els alumnes de segon curs del CFGM de Cultius Aqüícoles i els del CFGS d’Aqüicultura de l’Escola d’Aqüicultura (INS Els Alfacs) van realitzar una visita tècnica a la piscifactoria de producció tradicional de truita Aiguanatura Els Ports. Aquest any, a més dels continguts teòrics i formatius envers l’aqüicultura sostenible i la recuperació d’espècies autòctones com la truita comú (Salmotrutta) i el barb cua-roig (Barbushaasi), els alumnes van participar de manera activa en la reproducció induïda de la truita irisada (Oncorhynchusmykiss). D’aquesta manera, els alumnes van realitzar en primera persona una activitat dirigida i adaptada al seu nivell formatiu, enmig d’un espai privilegiat inclòs a la Xarxa Natura 2000 i Reserva de la Biosfera.

Les truites criades en captivitat perden l’instint de fresar (realitzar la posta) de manera natural. Després d’anestesiar i seleccionar el reproductors, els alumnes van realitzar un massatge abdominal a cada exemplar per tal que els peixos expulsin els ous i l’esperma (tècnica anomenada stripping). Es va dur a terme la fecundació “en sec”, és a dir, es dipositen els gàmetes a una safata i es barreja amb una ploma per no malmetre’ls (tal com es feia tradicionalment). Posteriorment, s’afegeix aigua i es deixen en repòs a la foscor durant uns minuts.

Després es va procedir a la incubació dels ous bentònics (vinculats al fons) a les instal·lacions adaptades per a aquest fi. Donat que hi ha ous no fecundats o no viables, els alumnes també van procedir a la seva neteja i desinfecció, de manera que només es van deixar als incubadors aquells ous que en un període de 3 setmanes esdevindran en petits alevins.

Des de l’escola d’aqüicultura creiem fermament que l’aprenentatge ha de ser actiu, vivencial i engrescador, per aquest motiu es dóna molta importància a les sortides a empreses i a les classes pràctiques, que ocupen un percentatge molt elevat de l’horari lectiu. A més de la formació, l’objectiu de les sortides és conèixer l’entorn i el mon laboral, sempre relacionat amb el currículum corresponent a cada curs. En aquest sentit, els nostres alumnes realitzen un seguit de visites tècniques a empreses del sector aqüícola, pesqueres de les basses, salvaments de peixos als canals, institucions, etc. Totes elles amb la finalitat d’obtenir vivències formatives innovadores i motivadores per tal que la formació dels nostres alumnes sigui de qualitat; ja que com es sol dir...”la pràctica fa al mestre”.